iecuador.blogg.se

Min bergsvecka

Kategori: Allmänt

 
Veckan som varit har alla elever pa skolan haft sin allra sista veckopraktik. Denna gangen var det dags att utforska bergsomradet har i Ecuador. Jag och min veckopraktikgrupp fick aran att aka till Ibarra. Vi borjade resan i mandags klockan 21.00 fran Montecristi, med en cirka 14 timmars langa resa framfor oss. Forst akte vi buss till huvudstaden Quito dar vi sedan bytte buss mot Ibarra. Bussresan denna gang har en historia for sig, nagot utav den varsta mardromsupplevelse jag haft. Jag hoppas jag kan sova pa hemvagen och slippa veta allt som sker nar busschaufforen viner fram i 130 km/h pa sma serpentingrusvagar uppfor anderna med stup och inga sakerhetsracken. Ar det nagon gang jag varit nara doden, eller iallfall trott att jag varit nara doden sa var det definitivt i mandagsnatt.
Val framme i Ibarra pa tisdagseftermiddagen sa blev vi upphamtade av pastorn i den kyrkan som vi jobbat i under hela veckan. Pastor Franklyn.
Jag och 3 tjejer till i min praktikgrupp hamnade hos en familj med en mamma och tva dottrar. Killarna hamnade i en annan familj. Sa himla fina ar dom! Kan inte sluta forundras over alla manniskors gastvanligthet, nagot vi verkigen borde lara av i Sverige.
Under veckans gang har vi verkligen fatt uppleva bergens sjukligt fina natur. Kan vara bland det vackraste jag sett. En dag var vi uppe och vandrade bland bergen, sa himla vackert ar det. Overallt vandrar bergskor och bergsgetter fritt och det ser ut som man vandrar uppe bland molnen. Under veckans gang har vi aven mota Ecuadors urbefolkning, indianerna. Uppe bland bergen bor verkligen riktiga indianer. Killarna har lagt morkt har ner till midjan i en stor tjock flata medans tjejerna har pa sig riktiga urbefolkningsdrakter, med jattestora smycken och valbroderade klader, det var verkligen spannande att fa traffa dem. Tyvarr kunde jag inte ta nagon bild pa dem, men ni far forsoka forestalla er utefter min beskrivning. Uppe bland indianerna var vi och delade ut mat en utav dagarna. Dem ar namligen extremt fattiga sa den kyrka vi jobbat i har i Ibarra har ett projekt som hjalper dem med olika sorters behovligheter sa som t.ex. mat.Superbra!
En formiddag fick vi aven aka till staden Otavalo vilket ocksa var en haftig upplevelse. I Otavalo tillverkas namligen i princip allt som finns att kopa har i Ecuador. Dar tillverkas allt fran tyger, klader, olika sorters metaller, tra, osv. Dom har aven en jattestor turistmarknad dar som saljer allt mellan himel och jord som ar typiskt "ecuadorianskt". Det fanns sa mycket fina grejer och precis allt var handgjort.
Under veckan har vi aven jobbat valdigt mycket med barn och ungdomar, vi har fatt halla i olika bibelstudier, hjalpt barn och ungdomar med laxor, hallt i gudstjanster och gjort hembesok till medlemmar i kyrkan men aven bara funnits till for manniskor som velat prata eller barn som velat leka. Jag har trivts hur bra som helst! Det finns valdigt mycket mer att saga om denna veckan, men detta far racka som en liten resume. Veckan har i vilket fall innehallt nagra av de basta dagarna pa dessa snart 3 manader och under veckan som gatt har det verkligen kanns som jag har kunnat bidra med de gavor jag har for att gladja andra vilket har kants helt fantastiskt. 
Tyvarr har jag inte haft med mig min kamera sa mycket denna veckan pa grund av respekt och sakerhet. Men har ar iallafall nagra av de bilder jag kunnat ta under veckans gang.
 
 
 / Martina

Killarnas dag

Kategori: Allmänt

Forra onsdagen var det dags for oss tjejer att charma vara killar pa skolan. Det var namligen killarnas dag. Vi borjade dagen med att sjunga de allra vackraste karlekssanger vi kom pa samt servera frukost pa sangen. Vi hade aven gjort oss irodning lite extra och klatt oss likt servitriser, svart nedtill och vitt upptilll. Dom blev ordentligt overraskade och sag verkligen ut att trivas. Efter frukosten var det tjejernas tur att ta hand om all disk samt stada hela skolan, det var nog mer uppskattat en frukosten verkade det som, atminstone av de ecuadorianska killarna. Har i Ecuador ar det namligen inte mannen som diskar, stadar och tvattar, det gor tjejerna. Men pa var skola har alla killar precis samma uppgifter som oss tjejer, i borjan kande sig de ecuadorianska killarna langt ifran bekvama med alla dessa sysslor. Men det har blivit allt battre och battre med tiden som gatt. Nu kan de faktiskt till och med tvatta sina klader for hand vilket ar sallsynt i detta land. Efter frukosten blev det lektionsdags till foljd av lite lunch. Vi kom inte pa nagat "manligare" an hamburgare och pommes. Men det rackte gott och val for att charma hela ganget. Speciellt vara amerikanska vanner, de var i himlen. Vid lunchen kom aven Julia och Karin och halsade pa oss. Dom gar Exchange och ska volontararbeta har i Ecuador 5 manader. Sa dom var med oss fran lunch till och med klockan 6 vilket var jattekul! Efter lunch hade vi planering med vara helgpraktikgrupper. Julia och Karin ska arbeta i den forsamlingen som jag haft helgpraktik i under dessa snart 3 manader, sa dom var aven med pa var planering utav helgen som skulle komma och fick en liten inblick i vad vi arbetat med hittills.
Efter en timmes planering blev det dags for dagens aktivitet. Vi hade minst sagt anstrangt oss till max. I skolans andaktsrum hade vi fixat irodning for film, godis, chips, lask samt spa. Vi hade fikat 4 stolar som fick agera spa stolar. Fyra tjejer stod bakom och masserade medans fyra tjejer satt pa kna och tvattade killarnas fotter. Detta var minst sagt valdigt spannande. Jag var en utav dem som tvattade fotter. Det var nog lika konstig kansla for killarna som for oss nar vi med olika skrubber, oljor, nagelsaxar, fotfilar m.m. satte igang nagon form av grovarbete. Men det var valdigt roligt! Efter nagra timmar av film och allt dartill sa blev det dags far kvallsmat. Vi tjejer satte pa oss langklanningar och dukade iordning i matsalen. Pa menyn stod, kyckling i svampsas, ris, vindruvor och sallad. Samt egengjord passionsjuice. Det kanske inte later mycket for valrden men det var faktiskt valdigt valdigt gott. Under tiden som killarna satt ner och at hade vi tjejer fixat ett medly med svenska, engelska och spanska karlekssanger som vi sjong. Vi hade aven skrivit en lat om skolans alla killar, dar vi lyfte fram var och ens allra charmigaste sidor.
Som avslut pa kvallen slog vi till med nagon form av "romantisk" andakt och avslutade det hela med att be for alla killarna. En valdigt lyckad dag. Alla vi tjejer var dock rejalt trotta nar dagen var slut, och det kandes valdigt skont att antligen fa pusta ut nar man skulle ga och lagga sig.
 
/ Martina

Apg29 crewet

Kategori: Allmänt

 Manniskorna jag spenderar dag och natt tillsammans med. Vad jag gillar er!
 
 
 

Ecuadordagen

Kategori: Allmänt

I onsdags var det dags for Ecuadordagen, precis som rubriken lyder. Det var en dag som inneholl manga spannande saker. Till att borja med sa vacktes vi klockan 06.00 for att ga upp och sjunga den ecuadorianska nationalsangen ute pa skolgarden. Foljt av det holl vara latinokillar i salsapass och nej, det ar ingen myt att latinokillar kan detta med att rulla hofter... Efter lite salsa blev det frukost, papaya, "socker med kaffe i" som vi svenskar brukar saga. Har har dom namligen nagra sjuka mangder socker i sitt kaffe. Det bjods aven pa friterat agg och nagra bananbollar som smakade ungefar som dom ser ut har under pa bilden. Efter frukosten hade vi som vanligt stadning och lektioner. I pausen mellan forsta och andra lektionspasset sa bjods det pa nagon form av efteratt som inneholl, popcorn, shifles, rodlok, ketchup, senap, pressad lime och bonor, fruktansvart spannande kombinatino enligt min smak. Undrar ni sa var det precis som man kan ana, inte sarskilt gott. Till lunch bjods det dock pa min personliga favorit ceviche, det ar en kall fisksoppa med lime. Till ater man ris eller shifles eller som vi gjorde denna dag, bade och.
Efter lunch hade vi lite ledigt innan vi hade spraklektion. Efter spraklektionerna var det dags for annu mer lekar a la Ecuador som till storsta delen gick ut pa att dansa. Vi fick aven se nar fyra av vara latinovanner utforde en klassisk salsa i vackra klader, dom var sa fina sa. Vi fick aven vara med om nagon annan konstig lek dom har i detta land. Alla vi svenskar plus vara tre amerikanska vanner fick stalla oss i en ring, halla varandras hander och blunda medans en av ecuadorianerna borjade beratta en historia pa spanska som jag fattade ungefar halften utav. For att gora en lang historia kort sa slutade det hela med en ordentlig chock, over oss kom vatten och nagot skumplikande pulver. Vi stod helt plotsligt mitt pa skolgarden nagot mer blota och skummiga an tidigare. Efter detta bjod dom oss pa annu en minst sagt speciell efterattsliknande grej, bananpuré dryck och skorpliknande kringlor, det smakade...ja inte sa bra med milda ord. Tack Gud for svenskt fika. Det blev senare dags for kvallsmat som konstigt nog kandes hyffsat svensk, med svenska ord hade jag sagt potatisbullar, rodbettor och kallops, vilket later som en ganska underlig blandning. Men det var faktiskt ganska gott. Efter kvallsmaten blev det andakt a la Ecuador, lovsangsbandet Mana kom och spelade for oss. Har i Montecristi och i stora delar av Ecuador ar detta bandet valdigt omtalat och jag forstar varfor, dom ar namligen grymma. Dom har varit i Sverige under 1 manad for nagra ar sedan och tunerat runt i lite olika forsamlingar sa dom var valdigt glada over att fa traffa lite svenskar igen. For mig ar det 3:e gangen som jag fick hora dom har i Ecuador, sa som ar minst sagt omtyckta och ecuadorianerna visar stolt upp dom for oss utlanningar. Efter andakten hade killarna spexat till det lite, dom visade oss annu en tradition som om jag ska vara arlig faktiskt inte riktigt forstad hela grejen av. Tre av vara mest matcho killar pa skolan hade iallafall klatt ut sig till tjejer och korde nagon form av sketch. I vilket fall sa var det fruktansart roligt. Om jag ska sammanfatta dagen kort sa var den helt enkelt ecuadoriansk, men ocksa valdigt rolig!
 
/Martina