iecuador.blogg.se

Next up: djungeln

Kategori: Allmänt

Ikvall runt klockan 21 ecuadoriansk tid, satter jag mig pa en buss pavag mot byn Lumbaqui. Vi ska till den sakallade djungeln. Som jag langtat! Allt jag vet for tillfallet ar att bussresan kommer att ta ungefar 13-15 timmar, utan stopp... Har funderat over det har med toalettbesok. Jag antar att man far ta det som det kommer som allt annat i detta land. Vad jag mer vet ar att vi ska fa paddla pa amazonasfloden dar det tydligen ska finnas allt fran krokodiler till pirayor. Jag antar att man far se till att halla sig inuti baten och inte utanfor om man vill behalla bade armar och ben.
 
Detta djungelbesoket ar en av skolans sakallade veckopraktiker. Alla elever och ledare pa skolan har delats upp i olika grupper. Vi ar cirka 7 olika grupper som ska aka till 7 olika stallen, alla belagna i djungeln. Tanken ar att vi under en hel vecka ska bo hos familjer, hjalpa till med gudstjanster i lokala forsamlingar och helt enkelt anvanda den teoretiska kunskap vi fatt, fast i praktiken. Under dessa 3 manader kommer vi att aka ut pa 3 veckopraktiker. Den forsta ar i djungeln, den andra i bergen och den tredje pa kusten.
 
Nu ska jag snart bege mig hem till skolan for att paborja min packning for den kommande veckan. Vi har blivit forberedda pa bade kyla, extrem fuktighet samt en hel del regn. Det ar ju som sagt mitt ute i amazonas regnskog vi ska forsoka bo, sa nagot annat kan man val knappast forvanta sig. Maten kommer ocksa bli spannande, dom lever valdigt spartanskt ute i djungeln och pa vissa stallen lever dom aven under extrem fattigdom sa vem vet, kanske blir det att ata bark eller bambutrad?
 
/ Martina

Bergsbestigning

Kategori: Allmänt

Idag som alla andra mandagar har vi varit lediga fran skolan, idag hade skolan dock annordnat en gemensam aktivitet man fick folja med pa om man ville, vilket vi sjalvklart gjorde. Klockan 6 var det vackning for att packa sig redo att bestiga ett av Montecristis berg. Det kan se enkelt ut nar man blikar upp mot det nedifran men det fick vi inse att det inte var nar vi val var pavag upp. Har nog kanske aldrig gjort nagot jobbigare (bitvis). Var en fantastiskt haftig upplevelse. Uppe pa toppen av berget var det ren djungel, lijaner och ja allt vad man kan tanka sig fran Tarzanfilmerna ungefar. En av de coolare upplevelserna hittills maste jag saga. Det tog oss cirka 6-7 timmar upp och ner och nu kanns det praktiskt taget i hela kroppen. Varmen gjorde ju inte saken enklare heller, men kul var det. Iallfall nar vi var hemma igen. 
 
/ Martina
 

Livet pa skolan

Kategori: Allmänt

Tankte att ni skulle fa en liten inblick i min vardag har pa skolan. Till mestadels bestar den av att vi vacks kl.06.20 av skolans ledare, efter det har vi 20 minuter pa oss att vakna till och kla pa oss lite klader. Darefter har vi 50 minuters personlig andakt vilket innebar egen tid med Gud. Vid 07.30 ater vi frukost tillsammans vilket som tidigare namnt antingen ar grot eller ris. Darefter sa diskar vi varan disk och sen ar det dags for stadning. Vi ar uppdelade i olika stadteam och varje vecka har vi olika uppgifter, forra veckan stadade jag toaletter. Denna veckan plockar jag istallet skrap fran skolgarden. Efter det har vi lektioner fran klockan 9-13. Forsta timmen borjar med lovsang och vittnesbord av oss deltagre pa skolan samt gemensam bon. De resterande 3 timmarna har vi lektioner med 20 minuters fruktpaus. For tillfallet har vi gatt igenom hela Markusevangeliet och ar precis klara med det. Vi har haft lite olika gastforelasare men skolpastorerna har aven hallt i undervisningen. Darefter ar det lunch, diskning och sen 1 timmes ledigt. Sen har vi beroende pa dag lite olika aktiviteter fran cirka 15-18, ibland ar det sport pa schemat, t.ex. volleyboll, medans det ibland ar dramaovningar eller undervisning av sprak. Denna veckan fick vi i uppgift att planera en hel gudstjanst, fran borjan till slut samt skriva gudstjanstens predikan. UTMANING! Sedan ska vi aven genomfora denna gudstjanst och aven halla predikan vi skrivit. Ar redan nervos men det kommer nog att ga bra. Darefter brukar det vara kvallsmat runt klockan 18.30 sen ar det aterigen diskning och sen ar det kvallsandakt runt klockan 20.30. Da delar vi aven vittnesbord samt har gemensam bon. Vid 22.30 ar det laggdags och da somnar man som en stock. Det ar sjukt intensiva dagar men for det mesta gar det bra och ar valdigt roligt. Ibland har vi aven lite "temadagar", denna veckan hade vi en Mexikansk dag som skolans Mexico elever fick planera helt och hallet sjalva. Jag langtar till var Sverigedag, att bestamma dagen innebar namligen aven att bestamma maten, jag ar sa sjukt sugen pa all svensk mat sa det finns inte. Sa njut lite av den at mig ocksa dar hemma! Nu ska jag vandra hemmat och kaka ris, ha det bast.
 
 

Todo es posible con Jesus

Kategori: Allmänt

Forsta inlagget fran Ecuador. Jag har det grymt bra, vissa dagar ar dock saklart battre an andra. Man kan sammanfatta det med att jag ungefar varje dag ar med om mitt livs aventyr ungefar, sjukt haftig kultur och sa underbara manniskor. Nu i borjan ar det valdigt mycket nya intryck sa jag ar trott ungefar hela tiden, varmen gor ju sitt den ocksa. Jag tankte borja mitt forsta inlagg med en rad olika bilder. Det finns sa sjukt mycket att skriva men med tanke pa att datorerna har inte har samma hastighet som hemma sa tar allt en evighet. Darfor far bilderna tala for sig sjalva. Jag mar iallfall bra, jag ater ris cirka morgon, middag och kvall. Har man tur far man lite kyckling ocksa och havregrynsgrot forstars. Nu ska vi snart bege oss till stranden, det ar valdigt varmt sa lite bad ar vi varda tycker jag.

I byn Carsel dar vi var och evangiliserade.Traffade dessa underbaringar till barn som jag kommer fa hanga med varje lordag i 3 manader.Havregrynsgrot till frukost, valdigt varierande. Dom har grisar precis overallt. Forstar inte grejen med dessa grisar, men ecuadorianerna maste verkligen alska dom.  Efter varje maltid star vi har och diskar tillsammans, lite mysigt faktiskt. 
Slutligen min sang, hard men valdigt lyxig for att vara i Ecuador. 
/ Martina