iecuador.blogg.se

Min kustvecka

Kategori: Allmänt

Nu ar jag hemkommen fran var andra veckopraktik har pa Apg 29 skolan. Denna veckan var det kustomradets dags att fa taggade elever och ledare till hjalp att sprida lite budskap om Jesus. Jag och mitt team var i en liten storre stad som ligger i narheten av Montecristi dar vi vanligtvis bor. Staden heter Jipijapa. I Jipijapa bor ett svenskt missionarspar som heter Emma och Samuel Gunnarsson, som forovrigt har de supersota barnen Sigrid och nyfodda Silas. Vart team fick aran att under hela veckan arbeta i den kyrka som Samuel ar pastor i, vilket var superkul. Emma och Samuel har sjalva gatt Apg 29, sa dom vet och visste precis vilka utmaningar vi behover och behovde ta oss igenom under veckans gang.
Veckan har till stor del bestatt utav evangelisation, da kyrkan som vi jobbat i har ganska fa medlemmar sa blev det automatiskt ett stort fokusomrade. Vi bodde i ett hus som lag precis ovanfor kyrkan som vi jobbade i, som heter "La Divina Gracias". Sa vi hade det oerhort nara ner till kyrksalen. Med tanke pa att golvet i huset ovanfor var gjort av plankor som varken var tjocka eller satt sarskilt tatt intill varandra sa kan man nast intill saga att vi bodde i  kyrksalen, vi sag iallafall ner till den hela tiden.I huset ovanfor kyrkan bor en av Apg 29 deltagarnas mamma samt en tjej pa 17 ar med ett litet barn pa 4 manader. Sa himla sot. Jag tog pa mig rollen som nanny redan forsta kvallen och under resten av hela veckan, saknar honom redan.
Under veckan har vi evangiliserat i form av att knacka dorr (som Jehovas Vittnen), men vi har ocksa fatt ga runt pa Jipijapas storsta sjukhus och bett for sjuka manniskor dar. Jattehaftig upplevelse! Vi fick aven vara med och tillverka Kaffe. Emma och Samuel har en liten drom som hittills ar under ideskapande om att starta ett litet café i Sverige med ecuadorianskt kaffe, nar dom har avslutat sitt kontrakt i "La Divina Gracias" kyrkan. Aven om jag inte ar nagon kaffefantast sa maste jag ju saga att detta kaffe verkligen var helt utover det vanliga somliga dricker dar hemma. En utav medlemmarna i kyrkan som heter Washington kom aven hem till oss dar vi bodde under tiden som vi holl pa att rosta kaffebonorna. Washington var med oss i stort satt hela veckan i Jipijapa och hjalpte oss med evangilisationsarbetet nar Samuel inte kunde vara dar. Washington ar utbildad ingengor i mattextur och ingridienser sa mitt i allt vart kaffekaos borjade han gora kaffemarsmellows, san himla lyx.
Veckan har varit jattebra men nu ar jag ordentligt trott, vi har sovit fyra tjejer pa tva madrasser pa golvet en hel vecka. Sa somn har inte varit en sjalvklarhet om man sager sa. Nu vantar 2 veckor hemma pa basen igen vilket kanns jatteskont, har saknat min Montecristisang denna veckan.
 
/ Martina

Sverigedag

Kategori: Allmänt

Forra torsdagen var det dags for oss svenskar att bjuda pa en heldag med var kulturs allra basta godbitar. Vi borjade dagen med vackning a la Ronja Rovardotter, skrek och sjong som om vi vore vikingar direkt ur filmen. Till frukost bjod vi sedan pa flingor, fil, grovt brod, kaffe utan 10 liter socker, agg, kaviar, knackebrod, apelsinjuice, grot och mycket andra goda tillbehor. Som jag saknat fil!! Darefter hade vi lektioner som vanligt, i var 30 minuters paus mellan forsta och andra lektionspasset hade vi fika, kanelbullar, kaffe och saft. Vi passade aven pa att dansa kring en midsommarstang och sjunga sma grodorna, det var valdigt uppskattat. Till lunch blev det kotbullar, potatismos, graddsas och tyvarr ingen lingonsylt, men vi svenskar var oerhort glada anda. Efter det blev det egengjorda chokladbollar. Succé! Efter lunch at vi semlor och lekte "fyra man i soffan", "tidiningsleken" samt "alskling alskling alskar du mig sa le", ecuadorianerna plockade fram sina latinohjartan och vi skrattade sa vi nastan grat. Efter var cirka 2 timmar langa lekstund forberedde vi infor middagen. Vi pimpade matsalen med kraftskivevimplar, blagula ballonger samt sverigeflaggor och vi at tacos. Var Mexicanska van blev nog lite snopen nar vi serverade tacos men finns det nagot vanligare an att ata tacos en fredagskvall i Sverige? Svar nej. Under middagen spelade vi aven Bingo och till efteratt hade vi kladdkaka och gradde. Jag forstar inte sahar i efterhand hur i hela friden vi fick ner all denna mat, men ner gick den. Pa kvallen hade vi svenskar hand om andakten. Vi korde andakt pa svenskt vis, vi hade rummet nedslackt, tanda ljus, olika bonestationer och mycket lugn lovsang utan trummor och andra slags skallrande saker. Valdigt mysigt! Som avslut pa kvallen bjod vi pa ett klassiskt luciatag, insvepta i lakan. Det kandes nastan som om det var jul pa riktigt. Jag njot av dagen till fullo och vi har aven sahar efterat forstatt att dagen var mycket uppskattad. 
 
/Martina

Tjejernas dag

Kategori: Allmänt

I torsdags hade vi tjejernas dag har pa skolan vilket innebar en dag som killarna har pa skolan hade fatt planera helt och hallet sjalva. Under hela dagen fick vi se de mest romantiska sidorna hos dem alla, vi tjejer kande oss om prinsessor hela dagen. Det var fantastiskt! Pa morgonen vacktes vi av att killarna tillsammans med en gitarr sjong karleksbalader pa spanska, svenska och engelska ikladda deras allra finaste skjortor, sa gulliga. Darefter hade dom dukat langbord med blommor och annat fint. Till frukost fick vi fil, flingor, brod och mycket annat gott, vi var i himlen nar vi antligen fick lite fil och flingor, kunde inte varit en battre frukost. Nagot utav det basta under dagen var dock att vi slapp bade disken och vara dagliga staduppgifter, killarna fixade precis allt. Onskar att det vore sa varje dag faktiskt.. Senare under kvallen fick vi kottfarsas och spagetthi, till det hade killarna diverse olika slags underhallningsgrejer for sig, vi hade med andra ord valdigt roligt. Som avslut pa dagen hade killarna fixat en fika till och tjejer, kafferep. Dom hade bakat chokladbollar och kopt marsmellows, helt fantastiskt. Jag vet dock inte om dom ecuadorianska tjejerna uppskattade denna nagot forsvenskade menyn, men jag uppskattade den iallafall oerhort mycket! Vi passade ocksa pa att gora oss iordning med klanningar och smink for forsta gangen pa over en manad, sa vi kande oss jattefina.
 
 
/ Martina

Min djungelvecka

Kategori: Allmänt

Har kommer en liten uppdatering av min djungelvecka. Den har varit helt fantastisk aven om det fantiskt ar ganska skont att vara "hemma" igen. Jag vet inte riktigt vart jag ska borja sa jag tanker att mina bilder far tala for sig sjalva.
 
Lite kortfattat sa har jag tillsammans med mitt Lumbaqui gang gjort allt fran att predika och halla gudstjanst pa spanska till att titta pa vildvuxna annanaser i Ecuadors djupaste regnskog. Jag har fatt mota sjukt mycket harliga manniskor, jag blir sa himla rord nar verkligen alla manniskor man moter ar sa gastvanliga. Dom ger av det absolut basta de har och ager till oss, trotts att de for det mesta bor i hus dar det bade regnar in och dar det kanns som att allt ska falla samman vilken sekund som helst.
 
Ecuador har en sjukt fin natur, regnskogen ar fantastisk och amazonasfloden likasa. Vi hann med att bada i ett sjukt fint vattenfall ocksa, bilderna gor inte riktigt naturen rattvis, men har kommer ett hopplock av bilder fran veckan som varit.
 
 
/ Martina